BASISZORG EN ONDERSTEUNING

Welke richting bieden wij aan in de arbeidsmarktfinaliteit?

Wie een richting volgt in de arbeidsmarktfinaliteit kan na het 6de jaar secundair onderwijs onmiddellijk een job uit oefenen op de arbeidsmarkt. Wie zich verder wil specialiseren kan er ook voor kiezen om na het 6de jaar nog een 7de specialisatiejaar te volgen (Se-n-Se).

Ben je op zoek naar een opleiding waar je met mensen kan werken? Ben je sociaal en steek je graag de handen uit de mouwen? Kijk je ernaar uit om te zorgen voor baby’s en kinderen of ouderen? Dan is de richting Basiszorg en ondersteuning zeker een boeiende opleiding en dé springplank naar een mooie toekomst in de zorg. Je leert huishoudelijke en logistieke taken en je wordt sterker in zorgtaken voor kinderen en ouderen. De lessen bestaan uit een combinatie van kennis en vaardigheden. Zowel op school als tijdens de stage leer je kwaliteitsbewust handelen, indirecte en directe zorg dragen voor de gezondheid en het welzijn van het jonge kind en de oudere zorgvrager en pedagogisch handelen.

Basiszorg en ondersteuning is dus een praktische richting in de arbeidsmarktfinaliteit in het domein maatschappij en welzijn en richt zich op leerlingen die willen doorgroeien naar een zorg- of welzijnsberoep. Je leert een totaalzorg bieden op maat van jonge en oudere mensen. Via stages doe je praktijkervaring op om als verzorgende te kunnen werken in de zorg voor ouderen en kinderopvang.

5A – Basiszorg en ondersteuning

Godsdienst2
Lichamelijke opvoeding2
Engels2
MAVO1
Nederlands2
Wiskunde2
GFL1
Basiszorg en ondersteuning

Gezondheidszorg

4

Indirecte zorg

2

Pedagogisch handelen

3

Stage

9

Project

2
Complementaire vakken1

Leerlingen verwerven competenties en vaardigheden die in verschillende zorg- en welzijnsberoepen bij zowel kinderen als ouderen noodzakelijk zijn. Dit is een set van relevante competenties uit de beroepskwalificaties van verzorgende, zorgkundige, kinderbegeleider baby’s en peuters en kinderbegeleider schoolgaande kinderen.
Na het 6de jaar wordt een 7de beroepsgerichte Se-n-Se kinderbegeleider of verzorgende/zorgkundige of Integrale veiligheid aangeraden. Ook een HBO5-opleiding verpleegkunde of een Se-n-Se (algemeen voorbereidend jaar) voorbereiding hoger onderwijs behoren tot de mogelijkheden. Men kan ook onmiddellijk aan de slag als logistiek assistent in de zorg of huishoudhulp in de zorg.