050 72 98 80 info@maricolen.be

Studieaanbod en lessenroosters

Unieke richtingen

Latijn & STEM

STEM staat voor wetenschap, techniek, engineering en wiskunde. De bedoeling hiervan is om het tekort aan sterke engineers op de arbeidsmarkt op te vullen door de leerlingen hier reeds op jonge leeftijd mee in contact te brengen en warm voor te maken. Het unieke aan de Maricolen is dat wij STEM combineren met Latijn. Bij ons ligt de nadruk op een zeer sterke STEM-richting: niet zomaar een beetje techniek, dan wel moeilijke wiskundige toepassingen, programmeren met Lego-robots, probleemoplossend denken in het laboratorium…

Pop-up in richting economie

We gaan eveneens van start met een uniek graadoverschrijdend project. De bedoeling is dat we een project gaan opzetten om onze leerlingen economisch te prikkelen. Zowel het 2de, 3de, 4de als 5de jaar gaan samenwerken aan een economisch pop-up project. De leerlingen van het 2de en 3de zullen begeleid worden door leerlingen van het 4de en 5de jaar. Mogelijke projecten zijn: pop-up store, evenementenbureau, fietsherstelatelier… Dankzij dit graadoverschrijdend project kunnen de leerlingen zich elk jaar ‘opwerken’ binnen het bedrijf en dus een hogere functie bekleden.

TGV of CLIL in alle graden

TGV, beter bekend als CLIL betekent dat we de Franse en Engelse taal integreren in een aantal andere vakken zoals aardrijkskunde en geschiedenis. Wij waren bij de éérste scholen in Vlaanderen die dit mochten aanbieden en we kunnen alvast meegeven dat het een groot succes is. We werken hiervoor nauw samen met het Collège du Christ -Roi uit Ottignies, waarbij geregeld uitwisselingsprojecten met de leerlingen georganiseerd worden.

De Maricolen biedt CLIL aan van het 1ste tot en met het 6de jaar!

Basiszorg en ondersteuning

Ben je op zoek naar een opleiding waar je met mensen kan werken? Ben je sociaal en steek je graag de handen uit de mouwen? Kijk je ernaar uit om te zorgen voor baby’s en kinderen of ouderen? Dan is de richting Basiszorg en ondersteuning zeker een boeiende opleiding en dé springplank naar een mooie toekomst in de zorg. Je leert huishoudelijke en logistieke taken en je wordt sterker in zorgtaken voor kinderen en ouderen. Tijdens de lessen (combinatie van vaardigheden & kennis) en op stage leer je kwaliteitsbewust handelen, indirecte en directe zorg dragen voor de gezondheid en het welzijn van het jonge kind en de oudere zorgvrager en (ped)agogisch handelen. 
Je leert een totaalzorg bieden op maat van jonge en oudere mensen. Via stages doe je praktijkervaring op om als verzorgende te kunnen werken in de zorg voor ouderen en kinderopvang.

Basiszorg en ondersteuning is deus een praktische richting in de arbeidsmarktfinaliteit in het domein maatschappij en welzijn en richt zich op leerlingen die willen doorgroeien naar een zorg- of welzijnsberoep. Leerlingen verwerven huishoudelijke en logistieke competenties maar krijgen ook al een basis van vaardigheden die in verschillende zorg- en welzijnsberoepen (bij o.m. kinderen en ouderen) noodzakelijk zijn. Dit is een set van relevante competenties uit de beroepskwalificaties van Verzorgende, Zorgkundige, Kinderbegeleider baby’s en peuters en Kinderbegeleider schoolgaande kinderen.

Na het 6de jaar wordt een 7e beroepsgerichte Se-n-Se kinderbegeleider of verzorgende/zorgkundige of Integrale veiligheid aangeraden. Ook een HBO5 opleiding Verpleegkundige of een Se-n-Se (algemeen voorbereidend jaar) voorbereiding hoger onderwijs behoren tot de mogelijkheden. Je kan ook onmiddellijk aan de slag als logistiek assistent in de zorg of huishoudhulp in de zorg.